Kay-Baahns

 Kay-Baahns

Bergsfolkets huvudstad


Karta över staden Kay-Baahns omkring år 12 före Unionen


Kay-Baahns var den enda riktigt stora staden på Suehalvön under Jeridans tid. Fram till år 19 före Unionen var staden dock ett säte för rövargängen Korparna som samarbetade med Zoorerna i Gyllene Lookan.  När Jeridan eliminerade Korparna och drev ut Zoorerna ur halvön hade staden omkring 115 000 invånare men hela 80% av stadsborna var fattiga analfabeter.  Dock fanns det en liten klick av intellektuell elit samt ambitiösa företagare som med stöd av Klanförbundet hjälpte Jeridan att bygga upp staden, reformera och instifta nya lagar och såg till att upprätta en ny statsstyrelse för det nybildade Sueriket. Det styrande organet, Stortinget, var något helt nytt i sitt slag och var det styrelsesätt som var mest likt ett demokrati innan Modern tid. Stortinget förlades vid Stora torget i stadens absoluta centrum.

Eftersom Bergsfolket saknade kunglig ämbete, kejsar-ätt eller adelsätter blev deras högste statsledare titulerad Biz-Khaarn, som betyder Högste beskyddare.

Staden låg som i en halvö mellan de två viktiga floderna Kayhenfloden och Sorsafloden som möttes vid området som kallades Mandaranudden.

Även Kay-Baahns grundades av det invandrande folkslaget från Stora dalen nämligen Kayhenfolket. Detta skedde i början av 800-talet före Unionen. 

Halvöns kuperade form, liksom en svag norr-sydgående ås gjorde att stadens centrum låg där åsen var som högst och där den ekonomisk starka eliten bodde. Mot Sorsaflodens stränder låg de fattiga kåkstäderna och längst i söder fanns det stora industriella komplexet "Smedjan" som drevs av den störste rövarledaren bland Korparna Den enögde.  

När Jeridan tog över Smedjan från Den enögde blev den händelsen början på den nya enande processen som senare formade Bergsfolkets nya nation Sueriket! 



Oscar Freyre

Uppdaretat: 2024-10-16


   



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar