Corolissystemet

Corolissystemet
Skiss av Vintergatan där man kan se var Corolissystemet ligger i förhållande till vårt solsystem. Våra solsystem ligger i samma spiralarm, Orionarmen, på ett avstånd av ca 220 ljusår från varandra!


Corolissystemet är namnet på det solsystem som Hippis hör till. Stjärnan heter Corolis (namn från äldre Solmisk forntid) och är också av samma spektraltyp, G, som vår sol. Solsystemet har 10 planeter varav Hippis är den andra i ordningen sett från moderstjärnan. Systemet följs även av en "vit dvärg", en massiv liten stjärna som kretsar i en kraftig elliptisk bana med en cykel om 120 år. Dvärgstjärnan kallas för "Silverstjärnan" och spelar en stor roll i Hippis geologiska, biologiska historia sedan 250 miljoner år tillbaka då den fångades in av Corolis gravitationskraft. Planetens känsliga klimatsystem påverkas kraftigt också. Silverstjärnan har naturligtvis även en avgörande inverkan i Humanoidernas leverne och förhållningssätt inför dessa förändringar i klimatet samt mot de kraftiga seismiska aktiviteterna som dyker upp varje gång stjärnan passerar planeten. Silverstjärnans exakta tidscyklar har dock möjliggjort för ett säker räknesystem och tidsangivelser som hjälpt till att dokumentära historian. Detta har de allra äldsta kulturerna, den Solmiska och Valyriska, dragit stor nytta av!

Planeten närmast Corolis ligger på ett avstånd av 115 miljoner kilometer från stjärnan. Den heter "Lejf", efter ett väsen och sagogestalt ur Valyriernas mytologiska sagovärld, och är den planet som liknar Hippis mest av de tio. Sedan 55 år tillbaka pågår det en terraformering av planeten genom VF´s rymdprogram. Programmet leds av Verdefederationens rymdstyrelse men har blivit en global angelägenhet där samtliga handelsblock blivit viktiga partners.
Planeten Lejf, den första av 10 planeter i Corolissystemet.


Hippis, den andra planeten, har två månar; Piivis och Luxos. Piivis är den närmsta och större av de två. Den ligger på ett medelavstånd av 345 000 kilometer från Hippis och är något mindre än vår måne. Luxos är en infångad asteroid och ligger på en bana som sträcker sig 900 000 kilometer från Hippis havsyta. Asteroiden är 270 kilometer i diameter och fångades in av planeten i samband med att Silverstjärnan dök upp och rörde om i Corolissystemet för knappt 250 miljoner år sedan. Asteroiden är rikt på mineraler, såsom kobolt, järn, litium och guld och därför blivit till en lukrativ gruvindustri i Verdefederationens regi!
Överst: Piivis (2450 km i diameter). Nederst: Luxos
 


Mer fakta kommer!


  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar